lördag 22 mars 2014

Thailändska veckan: Tom kha het - soppa med svamp och citrongräs

Mmmmm, vad den här soppan blev god! Vi hade i både färdig "tom kha paste" och lite färska smaksättare: ingefära, chili och citrongräs. Med svamp, lök och gröna bönor blev det supergott. Massa kokosmjölk förstås! Den traditionella grytan "Tom kha gai" antar vi smakar ungefär såhär men med svamp istället för kyckling kan rätten kallas "Tom kha het".





Tom kha het

Ingredienser:
"Tom kha paste" (currypasta som är mer som en buljong med bland annat galangal, korianderrot och kaffir-lime)
1 gul lök
1/2 röd chili
ca 1 msk färsk ingefära (eller 1 tsk malen)
1 strå färskt citrongräs
ca 10 champinjoner
ca 200 g haricot vertes-bönor
2 burkar kokosmjölk (eller två paket, vi hade i sammanlagt 1 liter kokosmjölk!)
1 msk fisksås (kan uteslutas om en vill ha rätten helt vegansk!)

Gör så här:
1. Hacka och stek löken i olja. Ha i ingefära, chili och citrongräs. Ingefäran kan gärna pressas i vitlökspress eller hackas smått, chilin ska skäras i ganska stora men smala skivor (så de kan petas bort om det blir för starkt att äta direkt) och citrongräset ska hackas smått.
2. Skär upp svampen och ha i för att steka ytterligare några minuter så svampen börjar bli mjuk.
3. Ha i haricot vertes och låt tina om de är frysta. De ska inte stekas men vätskan får gärna försvinna.
4. Häll i kokosmjölken och låt koka upp. Ha i kryddpastan (vi valde att bara ha i halva paketet, dvs 25 gram, för att det skulle bli lagom starkt och lagom salt). Häll i lite fisksås om du vill.
5. Låt koka ihop sig i minst 10 minuter så att smakerna blandas!
6. Ät varmt, som det är, som förrätt eller kanske med något bröd till! Varmt och gott i halsen, perfekt rätt mot förkylning!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar