Tom kha het
Ingredienser:
"Tom kha paste" (currypasta som är mer som en buljong med bland annat galangal, korianderrot och kaffir-lime)
1 gul lök
1/2 röd chili
ca 1 msk färsk
ingefära (eller 1 tsk malen)
1 strå färskt citrongräs
ca 10 champinjoner
ca 200 g haricot vertes-bönor
2 burkar kokosmjölk (eller två paket, vi hade i sammanlagt 1 liter kokosmjölk!)
1 msk fisksås (kan uteslutas om en vill ha rätten helt vegansk!)
Gör så här:
1. Hacka och stek löken i olja. Ha i ingefära, chili och citrongräs. Ingefäran kan gärna pressas i vitlökspress eller hackas smått, chilin ska skäras i ganska stora men smala skivor (så de kan petas bort om det blir för starkt att äta direkt) och citrongräset ska hackas smått.
2. Skär upp svampen och ha i för att steka ytterligare några minuter så svampen börjar bli mjuk.
3. Ha i haricot vertes och låt tina om de är frysta. De ska inte stekas men vätskan får gärna försvinna.
4. Häll i kokosmjölken och låt koka upp. Ha i kryddpastan (vi valde att bara ha i halva paketet, dvs 25 gram, för att det skulle bli lagom starkt och lagom salt). Häll i lite fisksås om du vill.
5. Låt koka ihop sig i minst 10 minuter så att smakerna blandas!
6. Ät varmt, som det är, som förrätt eller kanske med något bröd till! Varmt och gott i halsen, perfekt rätt mot förkylning!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar