fredag 21 mars 2014

Thailändska veckan - Röd currygryta (Kaeng phet)

Första måltiden på den thailändska veckan blev en riktigt god gryta med röd curry-pasta i - en "Kaeng phet" (vilket betyder ungefär "kryddig gryta").

 


Kaeng phet - röd currygryta

Ingredienser: 
250 g tofu
1-2 msk röd currypasta (varning: den är stark!)
ca 1 cm röd chili (kan uteslutas, då det även är det i currypastan)
1 rödlök
1 röd paprika
1 burk bambuskott
2 burkar/paket kokosmjölk 
2 msk fisksås (kan självklart uteslutas, ha lite soja istället i så fall)
1 dl färsk thaibasilika
ingefära
salt 
1/2 lime

Gör så här:
1. Skär tofun i smala skivor och ha i en stekpanna tillsammans med ca 1/2 dl olja, några droppar fisksås, lite hackad chili, en nypa ingefära och en nypa salt. (Tofun kan också marineras ett bra tag innan, något vi inte hann nu, men hade kunnat göra.)
2. Stek tofun länge så att den blir ordentligt genomstekt. Den ska ha fått en gyllene stekyta på båda sidor och förändrats lite i konsistensen utan att bli hård/torr. Då är den som godast! (se bild nedan)
3. Lägg tofun åt sidan. Blanda ut röd currypasta i lite olja och börja steka. Hacka löken och ha i. Stek i några minuter så att löken börjar bli mjuk.
4. Ha i hackad paprika och bambuskott och stek ytterligare någon minut. (ja, bambuskott på burk luktar lite konstigt innan de värms, men det är inte farligt!)
5. Häll på kokosmjölk och fisksås. Häll i tofun i grytan. Koka upp och låt småputtra i ca 10 minuter. Allt måste koka ihop men paprikan ska gärna vara lite knaprig fortfarande.
6. Smaka av med lite lime och salt. Avsluta med att hälla i basilikabladen. (Thaibasilika har en mycket speciell lite anis-aktig smak och kan förstås uteslutas om man vill det.) Bladen ska vara färska men får gärna mjukna lite i den varma grytan.
7. Servera med jasminris! 

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar