tisdag 11 mars 2014

Svenska veckan: Flygande Hanna (vegetarisk "Flygande Jacob")

Rätten Flygande Jacob verkar kanske inte så svensk, men uppfanns i Sverige på 70-talet. Originalet innehåller jordnötter, banan, kyckling och bacon och fick sitt namn efter recept-uppfinnaren. När vi nu ändrar i receptet och gör den vegetarisk och med lite annan kryddning får versionen heta "Flygande Hanna".




Flygande Hanna

Ingredienser:
6 quornfiléer (300 gram)
8 champinjoner
2 bananer
1 dl jordnötter
2 dl grädde
1/2 dl chilisås
1 tsk curry (den "vanliga" curryn som Hanna brukar kalla "svensk curry" för att den är så mild)
1/2 tsk timjan
lite chilipulver (kunde inte låta bli... ;) )
två nypor salt

Gör så här:
1. Tina quornfiléerna och skär i smala bitar. Stek i olja och curry i 10 minuter. Strö över en nypa salt.
2. Skär svampen och stek länge så att den krymper ordentligt. Krydda med timjan och salt.
3. Vispa grädden hårt och blanda i chilisåsen.
4. Lägg quorn och svamp i botten på en form. Skiva banan över, bred ut chiligrädden över och toppa med jordnötter!
5. Tillaga i ugnen i 10-15 minuter. Bananen ska vara mjuk och god.
6. Ät tillsammans med ris, gurka och tomat!


 


Just smakkombinationen curry och timjan finns det en liten historia bakom... När Hanna och Lovisa träffades och började laga mat ihop kunde vi inte enas om kryddningen. Lovisa ville ha timjan i allt och Hanna ville ha i curry. Det slutade med att vi alltid hade både timjan och curry i korvstroganoff med mera. Faktiskt en riktigt god kombination!



1 kommentar:

  1. Jaha, det förklarar saken. Jag sa just högt för mig själv när jag läste receptet: "Timjan?!?"
    Roligt med bilderna som visar hur ugnsformen fylls på!
    Mat med banan och jordnötter i är riktigt gott. Jag gjorde en enkel och snabb sak igår - stekte lök med curry, tillsatte halv påse bladspenat som jag tinat, blandade i lite risrester och jordnötter, fräste allt en stund, la det sen i en form, la på bananer i halvor och micrade tills bananerna var mjuka.

    SvaraRadera