måndag 17 mars 2014

Svenska veckan: Quornfärslimpa och svampsås

Huvudrätten i vår "svenska" trerättersmiddag blev en god quornfärslimpa som serverades tillsammans med solskensmos (mos på potatis och morötter) och svampsås (som gjordes på champinjoner men med rikligt med kantarellfond). Till detta åt vi förstås lingonsylt!





Quornfärslimpa a' la Hanna

Ingredienser:
300 g quornfärs (någon annan vegfärs går säkert också bra)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 dl grädde
1 msk soja
1 msk kantarellfond (eller 1 smulad tärning svampbuljong)
1/2 tsk rosmarin
1 tsk timjan
1/2 tsk blandade pepparsorter (vi hade både vitpeppar, rödpeppar, grönpeppar och svartpeppar)
2 ägg
1,5 dl ströbröd

Gör så här:
1. Stek hackad lök och vitlök i smör eller olja. Stek några minuter tills den blir mjuk.
2. Ha i quornfärsen i pannan och vänta tills den tinat och några minuter till så att den börjat stekas lite.
3. Häll över det stekta i en matberedare eller liknande (vår matberedare "Snurren" är vår bästa vän i köket! om du inte har en matberedare - skaffa det genast!)
4. Ha i grädde, soja, fond och kryddor och mixa allt ett bra tag så att det blir en fast smet!
5. Häll tillbaka smeten i stekpannan och stek ytterligare några minuter
6. Vispa ihop ägg med ströbröd och låt dra i 1-2 minuter
7. Rör ihop allt och smaka av. Lägg upp smeten i en form och tryck ihop den till en limpa! (tips är att använda en avlång bakform så är det mindre risk att den flyter ut - lägg i så fall i en bit bakplåtspapper som sticker upp lite på sidorna så att det är lätt att lyfta upp den klara limpan)
8. Stek quornfärslimpan i ugnen i 10-15 minuter och låt stå ett tag innan du serverar!





Solskensmos

Ingredienser:
10-15 potatisar
4 stora morötter
30 g smör
salt 

Gör så här:
1. Häll vatten i en stor kastrull, salta och låt det koka upp medan du skalar potatis. (Klart du kan använda en vattenkokare om du vill, men konsten är att hinna skala alla potatisar innan vattnet börjar koka!)
2. Koka potatis. (tar ca 20 minuter, bästa sättet att se om de är klara är att sticka en gaffel i och se om de faller isär)
3. Koka morötter i ca 10 minuter (eller mer om du inte vill mixa dem)
4. Mixa morötterna så de blir till små bitar (om de kokas mer går de att mosa, men många tycker att det är godast med morötter som inte kokat för länge)
5. Mosa ihop potatis och morötter med hjälp av en elvisp! Ha i smör och smaka av med salt så det blir lagom.
6. Servera genast!


Champinjon-och-kantarell-sås

Ingredienser:
10 små champinjoner
2 msk kantarellfond
1 tsk soja
2 dl mjölk
2 msk mjöl
1 dl grädde
1 msk svartvinbärsgelé
en nypa svartpeppar

Gör så här:
1. Hacka champinjonerna grovt och börja stek dem i smör eller olja. Ger de ifrån sig mycket vätska, häll av den och spara i en kopp medan du fortsätter steka dem ett bra tag till tills de krympt ordentligt.
2. Häll på 1 dl av spadet (eller 1 dl vatten), kantarellfond och soja. Låt det börja puttra.
3. Vispa ut mjölet i mjölken och häll i. Låt koka upp och koka i några minuter under omrörning.
4. Ha i svartvinbärsgelé och rör om tills den löst sig.
5. Ha i grädden och låt koka upp en sista gång. Smaka av med lite svartpeppar.
6. Dränk allt i sååås!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar