fredag 7 mars 2014

Italienska veckan: Crostata di marmellata och Tiramisu


Självklart fixar vi lite efterrätter även vår italienska vecka. Klassikern tiramisu är ju ett måste, men innan dess provade vi en version på "Crostata di marmellata" - paj med persika, aprikos och aprikosmarmelad.

 

Crostata di marmellata med aprikos och persika

Ingredienser:
75 gram smör
3 dl mjöl
3 msk socker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
Persikohalvor på burk
Aprikoshalvor på burk
3 dl aprikosmarmelad

Gör så här:
1. Arbeta in smöret i de torra ingredienserna.
2. Kläck i ägget och knåda ett tag tills det blir en slät smet. Det ska vara lite kletigt men ha i mer mjöl om det är svårarbetat!
3. Tryck ut pajdegen i en stor form. Förgrädda i 10 minuter på 250 grader.
4. Skär persika och aprikos i fina bitar. När pajdegen är gräddad, bre ut aprikosmarmeladen och lägg frukten fint ovanpå. Grädda i ugnen i ytterligare 10 minuter.
5. Låt pajen svalna och gärna stå i kylskåp ett tag så att den står till sig och får rätt konsistens. Den går även att äta varm men det kan bli lite rinnigt.
6. Ät gärna med glass och hallongrädde! Supersmaskigt! :D







Tiramisu

Ingredienser:
250 g Mascarpone
12 savoiardi-kex
2 ägg
3 msk socker
2 dl starkt kaffe
2 msk kakao

Gör så här:
1. Kläck äggen och sära gulorna från vitorna så att de kommer i varsin bunke.
2. Vispa äggulorna med sockret. Ha i mascarpone och vaniljsocker och vispa till en jämn smet.
3. Vispa äggvitorna för sig så att de blir till ett hårt skum och rör sedan i det i resten. Här kan man även ha i någon matsked eller två av en sprit som amaretto, konjak eller någon söt likör. Vi valde att ha det utan och det blev riktigt gott ändå!
4. Doppa kexen i en skål med kaffe. De suger åt sig väldigt snabbt och ska bara doppas i någon sekund eller två. Det räcker med att doppa undersidan av kexet.
5. Lägg sex kex i botten på en form tätt intill varandra. Bred över hälften av mascarponekrämen och pudra över hälften av kakaon. Lägg på resten av kexen, bred på den sista mascarponekrämen och pudra över den sista kakaon.
6. Låt tiramisun stå i kylskåp i minst en timme, gärna över natten, då blir den riktigt slafsig och god! Tips är att fixa till den innan du serverar, kanske vispa ihop lite extra mascarpone blandat med vispad grädde och socker för att dekorera på toppen. Och förstås- kakao!












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar