torsdag 6 mars 2014

Italienska veckan: Pasta carbonara

Jodå, det blir lite italiensk mat lagad! Bland annat har vi ätit en utsökt Pasta Carbonara! Vi var mycket nöjda med hur vi lyckades få till ett vegetariskt alternativ till bacon! Till detta gjorde vi också lite förrätt...



Här ovan har vi den klassiska förrätten: Insalata caprese - sallad med tomat, mozzarella och basilika som vi åt tillsammans med hemgjord crostini. Crostinisarna gjordes på skivad baguette doppad i italiensk olivolja, med salt, oregano och rosmarin. De blev tyvärr lite övergräddade men då har vi lärt oss till nästa gång att det bara är några minuter i ugnen som gäller... Vi gör nog om det en annan gång...


Nu över till huvudrätten - Pasta Carbonara!




Pasta Carbonara med knaperstekta sojaflingor

Ingredienser:

Pasta (tagliatelle eller spagetti)
Ett litet ägg
En liten skvätt grädde
Parmesan (fuskparmesanpulver på burk fungerar utmärkt!)
Mild sojakorv (vi köpte INTE "Hälsans kök" som vi brukar utan ett märke som hette "Fry's family". De är inte så kryddiga, luktar och smakar snarare lite som palt. Men de fick en perfekt smak och konsistens när vi tillagade dem på sättet som beskrivs nedan.)
Smör, olja, salt, peppar...
+ Någon "rökig" krydda (tex "Grillkrydda smokey barbecue")


Gör såhär:

1. Gör gärna i ordning sojaflingorna redan dagen innan genom att skära mycket smala bitar av sojakorven och "marinera", dvs blanda runt med lite olja och ordentligt med salt och ställa det i kylskåpet tills det ska lagas till.
2. Stek sojaflingorna i rejält med smör. Krydda med svartpeppar och rökkrydda. Stek länge på hög värme, kanske tio minuter. De ska inte brännas men stekas igenom ordentligt och bli lite "knapriga".
3. Koka pastan och häll av vattnet. Knäck i ägget och häll i grädden medan pastan är varm. Ös i parmesan, lite svartpeppar och salt och rör om. Servera genast tillsammans med de varma och knapriga veg-"baconen"! Kanske lite fånigt att som vegetarian försöka efterlikna en kötträtt, men oj vad gott det blir!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar