måndag 3 mars 2014

Italienska veckan: Quattro Stagioni-pizzor

Vad är mer klassiskt italienskt än pizza? Och vilken pizza låter mer italiensk och spännande än Quattro Stagioni? Och nej det ska varken vara räkor eller musslor på Quattro Stagioni! Vi valde att göra lite mindre småpizzor i de olika smakerna som traditionellt ska symbolisera olika årstider: Sommar: kronärtskocka, Höst: mozzarella och parmesan, Vinter: svamp, och Vår: oliver och skinka (vegetarisk förstås!)
 


Quattro Stagioni-minipizzor

Ingredienser:

Degen:
7 dl mjöl
25 gram (ett halvt paket) jäst
2,5 dl vatten
3 msk matolja
1 tsk salt
2 msk olivolja

Såsen:
1 gul lök
2 msk matolja
1 vitlöksklyfta
2 burkar passerade tomater
1 msk chilisås/tomatpuré
1 msk hackad färsk basilika (eller en tsk torkad)
1 tsk oregano
1 tsk rosmarin
1/2 tsk salt
En nypa chilipulver

Pålägg:
Vegetarisk skinka (gjord på tunna skivor mild sojakorv som marinerats i lite olja och mycket salt)
Svarta oliver (snarare bruna, undvik de kolsvarta som blivit färgade!)
Champinjoner
Mozzarella
Kronärtskocka (vi köpte en burk med "carciofi alla romana" - kronärtskocka i vitlök och kryddor, och hackade smått, blev supergott!)
Riven ost
Parmesan (eller fuskparmesan-pulver på burk ;) )

Gör så här:
1. Smula jästen i fingervarmt vatten, rör i salt och olja.
2. Mät upp mjölet i en bunke, häll i degspadet, lite i taget och rör om.
3. Knåda länge, gärna 5-10 minuter, för hand, i bakmaskin eller med elvispens degkrokar.
4. Låt degen jäsa i 30-60 minuter!
5. Hacka löken smått och stek några minuter i olja.
6. Pressa i vitlök, häll i tomat, chilisås och kryddor. Koka ihop i minst 20 minuter!
7. Förbered påläggs-ingredienserna och se till att de rinner av och är lagom torra när de ska användas.
7. När degen jäst: Ta en bit deg, stor som en mandarin, rulla till en fin boll innan du kavlar ut den tunt.
8. Pensla den kavlade minipizzan med lite olivolja och vänd den upp-och-ner. Pensla lite på kanterna även på ovansidan.
9. Lägg på två skedar tomatsås och bre ut.
10. Gör likadant med tre pizzor till och lägg ut ingredienserna på pizzorna. Toppa med ost!
11. Baka i ugnen på 225 grader i 10 minuter!
12. Ät med händerna!




Vi var mycket nöjda med resultatet! Lovisa tyckte mest om vår-pizzan och höst-pizzan medan Hannas favoriter var vinter-pizzan och sommar-pizzan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar