måndag 17 mars 2014

Svenska veckan: Äppelpaj med vaniljsås

Ett av Lovisas käraste barndomsminnen är hennes mormors äppelpaj med de mjuka, saftiga äppelbitarna och dess knapriga söta täcke. Hon försökte efterlikna denna och samtidigt ta lite egna initiativ för att göra den perfekta äppelpajen. Och om hon lyckades! Detta recept är sagolikt! :D

Äppelpaj är inte äppelpaj om den inte dränks med vaniljsås. I Hannas familj (rättare sagt i Rosénsläkten) heter det "att äta vaniljsås med äppelpaj" istället för att "äta äppelpaj med vaniljsås". Vi gjorde en hemmagjord vaniljsås med äkta vaniljstång i som blev krämig, mild och god.




Lovisas knäckiga äppelpaj

Ingredienser:

Äppelkompotten:
3 riktigt stora äpplen
1 msk socker
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk kanel

Pajdegen:
50 g smör
1 dl vetemjöl
2 dl havregryn
1/2 dl farinsocker
1 msk ljus sirap

Gör så här:
1. Börja med äppelkompotten: Tärna äpplena smått och lägg i en kastrull. Häll i vatten så det täcker, rör i sockret och vaniljsockret och koka upp! Koka gärna i minst en kvart för att få riktigt mjuka äpplen!
2. Sila av vätska om det behövs och krydda kompotten med lite kanel.
3. Blanda ihop alla ingredienser till pajdegen och arbeta ihop det med händerna.
4. Häll i äppelkompotten i en form och tryck ut (eller smula ner) pajdegen över.
5. Baka i ugnen på 200 grader i 10-15 minuter tills täcket fått en gyllene färg och verkar segt och krispigt.
6. Dränk i sååååååås!


Äkta vaniljsås

Ingredienser:
1 ägg
1/2 dl florsocker
2 tsk potatismjöl
1 msk socker
3 dl mjölk
1 vaniljstång
3 dl vispgrädde

Gör så här:
1. Knäck ägget i en kastrull, vispa ihop med florsocker.
2. Vispa ner potatismjölet i mjölken och häll i detta i kastrullen.
3. Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna i såsen.
4. Lägg i det som är kvar av stången och börja koka upp under omrörning.
5. Sänk värmen så fort såsen börjar tjockna och ta bort från plattan så fort det börjar koka.
6. Ta ur vaniljstången och låt såsen svalna.
7. Vispa grädden hårt och blanda ihop med resten av såsen.
8. Dränk allt i såååååååås!



2 kommentarer:

  1. Jag håller med. Ett av de väsentliga ord jag fick med mig som fyraåring från England till Sverige var custard. Ni lyckades suveränt med den liksom med "min mammas äpplepaj". Mmmm

    SvaraRadera