måndag 24 mars 2014

Thailändska veckan: Khao pat sapparot - stekt ananas-ris

Thailändsk mat har ofta flera av de olika grundsmakerna som sött, salt, surt och umami. Detta gäller absolut på dagens rätt där ananas som marinerats i "sweet chili-sås", fisksås, soja och lime får steka ihop med ris och ägg till en saftig rätt! Vi serverade den i de urgröpta ananashalvorna. Fint eller hur!





Khao pat sapparot - stekt ananas-ris

Ingredienser:
4 portioner jasminris 
1 tsk gurkmeja
En ananas
2 msk sweet chili-sås
1 msk fisksås (kan uteslutas)
1 tsk soja
1 tsk limejuice (en pressad lime-halva ungefär)
1 tsk socker
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
ca 1 msk färsk ingefära (eller en tsk torkad)
2 ägg
salt

Gör så här:
1. Koka 4 portioner ris tillsammans med gurkmeja så att riset får en fin färg. Låt svalna.
2. Skär ananasen i två halvor. Skär ut bitar ur den så gott det går och gröp ur resten med en sked.
3. Häll ananasbitarna (och gärna lite  juice och urgröpt ananas som blivit över) i en burk. Vispa ihop sweet chili-sås, fisksås, soja, lime och socker och häll marinaden över ananasen. Rör om och låt stå i kylskåp ett tag, gärna 30 minuter om det finns tid.
4. Hacka och stek lök, vitlök och ingefära. Stek tills löken blir mjuk och får stekyta.
5. Ha i ris och stek ett tag till på låg värme.
6. Höj värmen och kläck i två ägg. Rör om medan äggen stelnar.
7. Ha till sist i ananasen med dess marinad. Rör om hela tiden och stek tills vätskan försvunnit och riset blivit lite stekt. Rätten ska vara lagom torr och ananasen varm och mjuk. Smaka av med lite salt!
8. Servera gärna i de urgröpta ananashalvorna. Njut av de olika smakerna som kombineras, sött, salt, surt och umami... Häll över lite extra sweet chili-sås om du vill ha mer smak!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar