måndag 17 mars 2014

Svenska veckan: Västerbottenpajer

I veckan kom Lovisas föräldrar förbi och fick sin julklapp: en trerättersmiddag på svenskt vis!

Menyn:
Förrätt: Västerbottenpaj med rom och timjanskryddad creme fraiche
Huvudrätt: Quornfärslimpa med solskensmos och champinjon-kantarell-sås
Efterrätt: Knäckig äppelpaj med hemmagjord vaniljsås
Dryck till maten: Lingondricka

Förrätten var ett lätt val då västerbottenost är något av det finaste vi vet, särskilt i paj! Småpajerna vi gjorde blev alldeles perfekta, antagligen tack vare Lovisas idé att ha ägg i pajdegen och så kunde Hanna förstås inte låta bli att strö lite chili över som pricken över i:et!




Västerbottenpaj

Ingredienser:
75 g smör
3 dl mjöl
3 ägg (1 till pajdegen och 2 till fyllningen)
1/2 tsk salt
1/2 västerbottenost
1 dl grädde
en nypa chili

Gör så här:
1. Blanda i salt i mjölet och arbeta in smöret med hjälp av händerna.
2. Ha i ett ägg och knåda till en bra deg. Den får gärna vara lite smetig men ta mer mjöl om den fastnar för mycket i händerna.
3. Tryck ut degen i fyra småformar eller i en stor form. Förgrädda i ugnen på 200 g i 5 minuter.
4. Riv osten och blanda med de kvarvarande två äggen och grädden.
5. Häll på fyllningen på pajerna och strö lite, lite chili över. Grädda i ugnen i 10-15 minuter.
6. Servera med timjanskryddad creme fraiche och rom!


Fortsättning på trerättersmiddagen följer i nästa inlägg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar