Som fjärdedels norrlänning (mormor Karin kommer från Burträsk i Västerbotten) ville Hanna absolut prova på att koka palt! Det var mycket enklare än hon trodde! Och gott blev det!
Pitepalt
(ca 15 st)
Ingredienser:
2 kg potatis
7 dl kornmjöl (rågmjöl eller bara vetemjöl sägs fungera också, men det är kornmjölet som ger palten dess vackra gråa färg...)
2 dl vetemjöl
2 tsk salt
valfri fyllning (vi gjorde lite "vegetariskt fläsk" genom att steka en tärnad soja-falukorv och en gul lök i mycket smör, kryddat med svartpeppar, rök-krydda och rejält med salt)
Gör så här:
1. Skala potatisen och mixa ordentligt i en mixer.
2. Blanda potatis med kornmjöl, vetemjöl och salt. Knåda ihop i en stor skål.
3. Forma runda bollar. Gör en grop och tryck in lite fyllning. Forma runt fyllningen så att det täcker överallt och fyllningen hamnar i mitten.
4. Koka upp 3-4 liter vatten med 1 msk salt i. Vi hade ingen tillräckligt stor kastrull, så fick koka i flera mindre.
5. "Hä i" en palt i taget i det kokande vattnet.
6. Låt koka i ca 30 minuter eller tills paltarna flyter upp till ytan!
7. Ät med smör och lingonsylt! Ät tills du hamnar i ett riktigt norrländskt tillstånd av "paltkoma"!
Det dröjer nog tills vi kommer till ett nytt land för nu har vi palt för en vecka framöver! xD
Detta recept fick jag av min kusin i Burträsk:
SvaraRaderaKallpalt'n
1 Köp'n palt
2 Tjobb fast'n på gaffl'n
3 Spola'n i varmvatt'n
4 Ät
PS Är man fler kan man köpa fler paltar å använda fler kranar.
SvaraRaderaHaha, knäppt! Finns det ens färdig palt att köpa? Hm... I Norrland kanske... xD
SvaraRaderaSka prova värma en palt på det viset tror jag...