söndag 16 mars 2014

Svenska veckan: Pitepalt

Som fjärdedels norrlänning (mormor Karin kommer från Burträsk i Västerbotten) ville Hanna absolut prova på att koka palt! Det var mycket enklare än hon trodde! Och gott blev det!



Pitepalt
(ca 15 st)

Ingredienser:
2 kg potatis
7 dl kornmjöl (rågmjöl eller bara vetemjöl sägs fungera också, men det är kornmjölet som ger palten dess vackra gråa färg...)
2 dl vetemjöl
2 tsk salt
valfri fyllning (vi gjorde lite "vegetariskt fläsk" genom att steka en tärnad soja-falukorv och en gul lök i mycket smör, kryddat med svartpeppar, rök-krydda och rejält med salt)

Gör så här:
1. Skala potatisen och mixa ordentligt i en mixer.
2. Blanda potatis med kornmjöl, vetemjöl och salt. Knåda ihop i en stor skål.
3. Forma runda bollar. Gör en grop och tryck in lite fyllning. Forma runt fyllningen så att det täcker överallt och fyllningen hamnar i mitten.
4. Koka upp 3-4 liter vatten med 1 msk salt i. Vi hade ingen tillräckligt stor kastrull, så fick koka i flera mindre.
5. "Hä i" en palt i taget i det kokande vattnet.
6. Låt koka i ca 30 minuter eller tills paltarna flyter upp till ytan!
7. Ät med smör och lingonsylt! Ät tills du hamnar i ett riktigt norrländskt tillstånd av "paltkoma"!


Det dröjer nog tills vi kommer till ett nytt land för nu har vi palt för en vecka framöver! xD

3 kommentarer:

  1. Detta recept fick jag av min kusin i Burträsk:
    Kallpalt'n
    1 Köp'n palt
    2 Tjobb fast'n på gaffl'n
    3 Spola'n i varmvatt'n
    4 Ät

    SvaraRadera
  2. PS Är man fler kan man köpa fler paltar å använda fler kranar.

    SvaraRadera
  3. Haha, knäppt! Finns det ens färdig palt att köpa? Hm... I Norrland kanske... xD
    Ska prova värma en palt på det viset tror jag...

    SvaraRadera