lördag 15 mars 2014

Svenska veckan: Blåbärsbullar och kanelbullar

Här var det andra bullar! Vi har bakat två satser bullar till vårt svenska "fika" (ett ord som väl bara finns i svenskan...) - "Saftiga kanelbullar" med ordentligt med fyllning som blev dekorerade med rosa strössel och "Blåbärs- och vaniljbullar" som fylldes med både en söt vaniljsmakande fyllning och en syrlig röra av rårörda blåbär.





Bulldeg (två satser)

Ingredienser:
150 g smör
3 dl mjölk
2 dl grädde
1 pkt jäst
1 dl socker
1/2 tsk salt
1 tsk kardemumma
14 dl mjöl

Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull.
2. Häll i mjölk och grädde i det smälta smöret och låt stå på eftervärmen på plattan tills vätskan är fingervarm.
3. Häll i vätskan i bunken, lite i taget och rör om så att jästen löser sig.
4. Blanda i socker, salt och kardemumma. Rör i mjölet lite i taget.
5. Använd händerna, bakmaskin eller elvispens degkrokar för att knåda degen. Knåda i flera minuter.
6. Låt jäsa i 30 minuter.
7. Klart att baka ut!






Saftiga kanelbullar
(Lovisas favoritbullar)

Ingredienser:
En sats bulldeg
100 g smör
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel

Gör så här:
1. Rör ihop smöret med socker och kanel. Arbeta in det med fingrarna tills det har en sockrig men bredbar konsistens.
4. Kavla ut bulldegen till en rektangel ca 25x50 cm och bred på fyllningen.
5. Rulla ihop till en lång rulle och skär skivor, knappt 1 cm tjocka. Det ska bli 20-25 bullar.
6. Lägg bullarna i bullformar på en plåt och låt jäsa i 30 minuter.
7. Pensla bullarna med ägg och strö över lite florsocker. (vill du ha färgat florsocker, gör i ordning det lite innan genom att droppa ett par droppar karamellfärg över lite florsocker, röra om och låta torka)
8. Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter tills bullarna ser klara ut.






Blåbärs- och vaniljbullar
(Hannas favoritbullar)

Ingredienser:
En sats bulldeg
200 g frysta blåbär
1 1/2 dl socker
100 g smör
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
florsocker

Gör så här:
1. Tina blåbären tillsammans med 1/2 dl socker i en kastrull. Låt det bli varmt, men det ska inte koka.
2. Sila blåbären genom en sil så att det mesta av vätskan rinner av. Rör om och tryck lite med en sked men pressa inte.
3. Rör ihop smöret med resten av sockret och vaniljsockret. Arbeta in det med fingrarna tills det har en sockrig men bredbar konsistens.
4. Kavla ut bulldegen till en rektangel ca 25x50 cm och bred på smörfyllningen. Bred ut blåbären över i ett tunt lager över hela degen.
5. Rulla ihop till en lång rulle och skär skivor, knappt 1 cm tjocka. Det ska bli 20-25 bullar.
6. Lägg bullarna i bullformar på en plåt och låt jäsa i 30 minuter.
7. Pensla bullarna med ägg och strö över lite florsocker.
8. Grädda mitt i ugnen 12-15 minuter tills bullarna ser klara ut.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar