måndag 10 mars 2014

Sjätte veckan: Svensk vecka + Vegbullar med brunsås!

Välkomna hem igen! :D Vi tar en liten paus från vårt kulinariska rundresande i världen och stannar för en vecka i vårt eget hemland: Sverige. Vad som är svensk mat är ju självklart lätt att ifrågasätta (precis som all mat som är "typisk" för något land visar sig komma någon helt annanstans ifrån när man gräver lite i det). Svenskar idag har ju väldigt olika matsedlar och de flesta äter ofta rätter med ursprung långt från vårt kalla norden. Men vi gör ett litet försök att laga några rätter som kan ses som väldigt "typiskt svenska", självklart med vår egen touch. Först ut: Vegbullar med brunsås, potatis och lingonsylt!

 


Ovan: den obligatoriska handlingsbilden!

Nedan: Första måltiden. Vi gjorde det lätt för oss och köpte färdiga bullar ("anammas" vegbullar, mycket goda!). Brunsåsen gjorde Hanna själv och den blev mycket god, gräddig, kryddig och med en syrlig smak av svartvinbär!





Pepprig och fruktig brunsås

Ingredienser:
30 gram smör
2 msk mjöl
2 dl vatten
1/2 tärning grönsaksbuljong
1 dl mjölk
1 dl grädde
1 tsk soja
2 msk svartvinbärsgelé
1/2 - 1 tsk blandade pepparsorter (svartpeppar, vitpeppar, grönpeppar och rödpeppar)

Gör så här:
1. Smält smöret i en kastrull.
2. Ta undan från plattan och vispa i mjölet.
3. Häll på vatten och lägg i buljong. Koka upp!
4. Ha i mjölk och grädde. Koka upp igen! Rör om under tiden.
5. Vispa i soja, svartvinbärsgelé och peppar.
6. Låt koka ihop i någon minut under omrörning.
7. Dränk potatis och vegbullar i såsen och ha på en klick lingonsylt som pricken över i:et!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar