tisdag 23 december 2014

Veganssons, senapsstuvad grönkål och rödkålssallad med glögg




De sista rätterna till julbordet är klara! Så här fina blev de! Veganssons frestelse med aubergine är ett jättegott sätt att tolka Janssons frestelse på. Inte långt från smaker och konsistens i grundrätten när man steker auberginen riktigt länge och smaksätter med salt och soja. Den senapsstuvade grönkålen skulle även kunna kallas "kortkål" då det är som en variant på den traditionella rätten långkål men tar kortare tid att tillaga. Den fräscha söta salladen på rödkål, mandariner och gula russin är dränkt i en dressing av glögg och fikonbalsamvinäger.


Veganssons frestelse
Ingredienser:
1 aubergine
2 dl matolja
2 tsk kinesisk soja
1 tsk dijonsenap
1/2 tsk chili
1 tsk vitpeppar
2 tsk salt
1 gul lök
1 kg potatis
5 dl sojagrädde
1/2 dl ströbröd
75 g mjölkfritt smör

Gör så här:
1. Strimla aubergine och häll en blandning av olja, soja, senap och kryddor i stekpannan. Stek auberginen riktigt länge (ca 20-30 minuter). När oljan som absorberats av den råa auberginen så småningom börjar rinna tillbaka i pannan kan du hälla av överflödig olja. Spara den till att steka lök och potatis i.
2. Lägg undan auberginen. Strimla lök och stek ett par minuter. Lägg undan löken.
3. Skala och strimla potatis. Förstek den med lite olja och salt i 10 minuter för att förkorta tiden i ugnen.
4. Lägg aubergine, lök och potatis i en stor, rektangulär ugnsform. Blanda sojagrädde med överflödig olja från stekningen och lite extra soja och salt. Häll detta i formen.
5. Strö ett tunt lager ströbröd över hela frestelsen och hyvla över smör.
6. Tillaga i ugnen på 175 grader i 1 timme. Smaka en potatisbit så du vet säkert att den är mjuk.

 
 

 

 

 
Senapsstuvad grönkål

Ingredienser:
ca 500 g färsk grönkål
2 msk senapspulver
2 msk socker
1 tsk salt
5 dl sojagrädde
2 dl sojamjölk
1 msk vetemjöl

Gör så här:1. Vispa ihop senapspulver, socker och lite av grädden. Låt stå i kylskåp i minst en kvart.
2. Hacka grönkålen och lägg i en stor kastrull. Häll över senapen och grädden.
3. Vispa ut mjölet i mjölken och häll i. Låt koka upp. Passa så det inte kokar över.
4. Låt puttra i ca 10 minuter under omrörning. Klart!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar