tisdag 23 december 2014

Jul-paella och Rödbets-och-lingon-chutney

Än så länge har det mest blivit traditionellt svenska rätter till julbordet (även om de förstås anpassats så de blir veganska). Men nu kommer två recept som är mer inspirerade av annan matkultur! Den juliga paellan med saffran, tranbär och marinerade kikärtor gör sig fint ihop med chutneyn på rödbetor och lingon.





Jul-paella med saffran, tranbär och marinerade kikärtor
Ingredienser: 6 portioner ris
1 rödlök
Ca 5 dl kikärtor (som legat några timmar i olja, chili, kanel, kryddnejlika, svartpeppar och salt)
2 dl torkade tranbär
2 tsk chili
1 pkt saffran
2 tsk gurkmeja
2 tsk salt

Gör så här:
1. Koka riset tillsammans med gurkmeja.
2. Hacka rödlök och stek i olja och kryddor. Ha i det kokta riset och rör om.
3. Rör i kikärtor och torkade tranbär. Låt steka ett par minuter och rör om hela tiden.


Rödbets-och-lingon-chutney
Ingredienser:
3 rödbetor
1 rödlök
1 dl lingon
3 dl vatten
1 dl socker
2 tsk chili
1 tsk kanel
1/2 tsk kryddnejlika
1 tsk salt
1 tsk potatismjöl

Gör så här:1. Koka rödbetorna i 40 minuter, skär av blasten och gnugga av skalet. Skär i fina bitar.
2. Hacka och stek rödlök i olja och kryddor.
3. Koka upp socker, lingon och 1 dl vatten.
4. Blanda ihop allt, tillsätt 2 dl vatten utvispat med potatismjöl och låt puttra ett par minuter.
5. Låt chutneyn svalna och ät som tillbehör på julbordet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar