Randig grönsakspaté är en
fantastiskt vacker och god rätt som är passande att servera på
julbordet. Smakerna är enkla och goda och passar med andra typiska
julsmaker och tillagningssättet paté känns gammalt och
traditionellt. Det bästa är de fina klara färgerna som bildar
snygga ränder!
Randig grönsakspaté
Ingredienser:
Första lagret: 2 rödbetor, 2 ägg, 1
rödlök, ½ tsk salt, ½ tsk chili
Andra lagret: 2 morötter, 1 ägg, 1 dl
creme fraiche, ½ tsk salt, 1 tsk timjan
Tredje lagret: ½ blomkålshuvud, 1
ägg, 1 dl riven cheddarost
Fjärde lagret: 1/2 gul lök, ca 1 dl
hackad spenat, 1 ägg, ca 1/2 dl ädelost
Gör så här:
1. Gör i ordning alla grönsaker i
förväg (stek rödlök, koka rödbetor, förväll morötter, koka
blomkål, stek lök och spenat tillsammans) och låt dem svalna.
2. Mixa första lagret och häll i botten på en avlång form klädd i ugnspapper. Förgrädda ett par minuter i 200 grader tills lagret stelnat lite.
2. Mixa första lagret och häll i botten på en avlång form klädd i ugnspapper. Förgrädda ett par minuter i 200 grader tills lagret stelnat lite.
3. Mixa nästa lager och häll över
första lagret. Grädda några minuter tills det stelnat. Gör
detsamma med lager nr 3 och 4.
4. Ta loss patén försiktigt ur formen
genom att lyfta på ugnspappret. Låt stå i kylskåp, den blir bara
godare av att stå någon dag innan du serverar den. Skär den kalla
patén i vackra skivor och servera på julbordet!
Bilderna är från förra årets patélagande när vi gjorde tre stycken!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar