lördag 20 december 2014

Senapsgriljerad julpalt!



Veganer, vegetarianer och dödsätare: tillåt mig att presentera vår nya jultradition: SENAPSGRILJERAD JULPALT!
Ja, det är palt. Nej, det är inte skinka. Ja, det är veganskt. Nej, ingen grisrumpa, bara mjöl och potatis och gottigheter. Ja, det är gott och juligt och lätt att göra själv! :D



Senapsgriljerad julpalt

Ingredienser: 
1 l mjöl
1 kg potatis
5 tsk salt
2 tsk karamellfärg/rödbetsjuice
(eventuellt 2 tsk "rökig" krydda eller lite rökarom)
Till griljeringen:
2 dl sojagrädde
2 msk senapspulver
2 msk socker
2 dl ströbröd

Gör så här:
1. Rör ihop mjölet med 3 tsk salt och eventuell rök-krydda.
2. Skala potatis och mixa till en sörja. Rör ner sörjan av rå potatis i mjölet, se till att få med all vätska, det är där stärkelsen finns som binder ihop palten.
3. Färga degen ljust rosa (varför inte? det ska vara färgglatt på julen!) och knåda och knåda i några minuter så att degen blir riktigt fast och fin.
4. Forma avlånga paltar, ungefär dubbelt så stora som vanliga paltar, lagom stora för att lägga i en utsträckt hand.
5. Lägg paltarna i kokande vatten (som saltats med 2 tsk salt) och koka minst 20 minuter eller tills paltarna flyter upp till ytan.
6. Ta upp och låt paltarna svalna. Blanda ihop sojagrädde, senapspulver och socker och låt stå 10 minuter.
7. Rör i ströbrödet i senapen, vänta ett par minuter och ta sedan smeten med händerna och tryck fast ett ganska tunt lager över varje palt.
8. Baka högt upp i ugnen på 200 grader i 20-30 minuter (eller tills du ser att griljeringen fått lite färg).
9. Skiva och ät på macka tillsammans med mer senap eller ditt favorit-tillbehör från julbordet!


Brorsan Simon provsmakar en skiva julpalt på knäckemacka.  Det blir nog en god jul detta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar