tisdag 16 december 2014

Vegansk "sill" (inlagd aubergine)

Om du vill äta det klassiska svenska tillbehöret på julbordet utan att trycka i dig minsta bit fisk finns det en enkel lösning: Byt ut sillen mot aubergine! Efter lite experiment fick vi till två riktigt goda recept, en på senaps-"sill" och en på klassiskt julig inläggning med kryddnejlika och peppar. Varsågoda!






Inlagd julaubergine

1 stor aubergine
1 buljongtärning
1 stor morot
1 liten rödlök
1 msk kryddnejlikor
1 msk pepparkorn olika sorter
4 lagerblad
1 tsk chili
2 tsk salt
3 dl socker
7 dl vatten
2 dl ättiksprit

1. Hacka aubergine och koka i buljong och lite extra salt. Auberginen ska bli mjuk och sladdrig och gå lätt att bita igenom.
2. Häll auberginen i ett durkslag och se till att pressa ut en hel del vätska så att den ska dra åt sig av lagen sen.
3. Hacka morot och lök i smala bitar.
4. Koka upp lagen och häll över auberginen, moroten och löken.
5. Häll upp i glasburkar och sätt på locken.
6. Låt stå minst ett dygn innan du äter!


Senapsinlagd aubergine

Ingredienser:
1 stor aubergine
1 buljongtärning
3 dl vatten
1 dl socker
1 dl äppelcidervinäger/vitvinsvinäger
1 lagerblad
2 tsk dill
1 tsk pepparkorn
2 msk senapspulver
1 msk socker
1 dl sojagrädde
2 dl vegmajonnäs

Gör så här:
1. Hacka aubergine och koka i buljong och lite extra salt. Auberginen ska bli mjuk och sladdrig och gå lätt att bita igenom.
2. Häll auberginen i ett durkslag och se till att pressa ut en hel del vätska så att den ska dra åt sig av lagen sen.
3. Vispa ihop senapspulver med grädde och socker.
4. Koka upp vatten, vinäger, socker, salt, dill, lagerblad och peppar och häll över auberginen.
5. Låt stå en timme i kylskåp och häll sedan av vätskan och blanda auberginen med senapen och majonnäsen.
6. Häll upp i glasburkar och sätt på locken.
7. Låt stå minst ett dygn innan du äter!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar