torsdag 18 december 2014

Juliga bönbollar och svampsås med lingon

 

Dags för en klassiker på nytt sätt. Våra juliga bönbollar är faktiskt ganska lika köttbullar i smaken och de kryddas med ordentligt med kryddpeppar för att få en touch av traditionell jul. Konsistensen är mjuk inuti och frasig utanpå, lite som falafel! Fantastiskt, eller hur? Såsen vi äter till är en svampsås med lingon som också passar fint på julbordet. Varsågoda!


Juliga bönbollar

Ingredienser:
Ca 4 dl kokta svarta bönor
1 dl matolja
2 vitlöksklyftor
2 tsk kryddpeppar
1 tsk svartpeppar
1/2 tsk kryddnejlika
1 tsk salt
1 tsk svampfond
2 kinesisk soja
2 dl sojagrädde
1 msk mjöl
3 dl ströbröd

Gör så här:
1. Mixa kokta bönor med vitlök, kryddor och hälften av oljan.
2. Vispa ihop grädde, fond och soja. Vispa i mjöl och rör sedan i ströbröd. Låt stå någon minut.
3. Rör ihop bönröra och ströbrödsröra och rulla till bollar. Degen blir riktigt fast och fin.
4. Stek bollarna i lite olja i ca 10 minuter! Rör om/skaka pannan då och då så de blir stekta runtom.




Svampsås med lingon

Ingredienser:
20 champinjoner
½ dl frysta lingon
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 tsk timjan
½ tsk chili
3 tsk kinesisk soja/svampfond
1 msk socker (för att motverka syran i lingonen, kan självklart uteslutas)
4 dl sojagrädde
(eventuellt lite rött matlagningsvin)


Gör så här:
1. Skär svampen och stek tillsammans med lingon, pressad vitlök och kryddor.
2. Stek riktigt länge tills lingonen stekts sönder, vätskan försvunnit och svampen fått stekyta.
3. Häll i soja, svampfond, grädde och socker och låt det puttra några minuter.
4. Smaka av med mer salt och eventuellt lite vin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar