måndag 22 december 2014

Saffranssnäckor med vanilj och apelsin

Lussebullar är något av det godaste julen har att erbjuda! Vilken tur att veganska lussebullar är ännu godare än icke-veganska (det är nåt med sojamjölken...) när vår familj har en vegansk jul i år!  Prova denna superlyxiga sagolikt goda variant av bullarna med massor av saffran, vanilj och apelsinfyllning!






Saffranssnäckor med vanilj och apelsin
(blir ca 100 bullar)

Ingredienser:

Vegansk lussebullsdeg:
50 g jäst
200 g margarin
5 dl sojamjölk
½ tsk salt
2,5 dl socker
2 pkt saffran
1 kg mjöl (+lite extra till utbaket)

Fyllning:
300 g rumsvarmt margarin
4 dl socker
3 tsk vaniljsocker
Rivet skal från 3 apelsiner

Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke och smält margarinet i en kastrull.
2. Häll mjölken i margarinet och låt det bli kroppsvarmt (ca 37 grader)
3. Häll vätskan över jästen och rör om ordentligt. Ha sedan i salt, socker och saffran.
4. Häll i lite av mjölet i taget och rör om hela tiden. När allt är i knådar du med händerna ordentligt i flera minuter. Lägg sedan en bakduk över bunken.
5. Låt degen jäsa 30 minuter.
6. Dela degen i fyra delar som kavlas ut till varsin rektangel. Om du vill kan du baka andra lussebullsformar av tex halva degen, men halvera då fyllningen.
7. Blanda ihop fyllningen och bred ut den på rektanglarna. Rulla ihop och skär i centimetertjocka bullar som du lägger i varsin form.
8. Låt bullarna jäsa ytterligare 30 minuter täckta av en bakduk. Pensla lätt med lite sojamjölk.
9. Grädda i ugnen på 200 grader i 10 minuter per plåt.
10. Frossa!!!

 

Så här går det också att baka ut lussebullar! :) God Jul!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar