tisdag 28 januari 2014

Indiska veckan, måltid 2: Tandoori-quorn, dahl och mango-chutney

Ikväll provar vi på några riktigt klassiska indiska rätter! Den vackert röda tandoori-quornen har marinerats i yoghurt och kryddor över natten. Dahl är en mildare linsröra som ska kokas ihop så den blir tjock och slät. Slutligen gjorde Lovisa en hemgjord mango-chutney på improviserat recept som blev supergod!



Tandoori-quorn

Ingredienser:
8 quornfiléer (fungerar säkert fint med någon sorts sojabitar också)
1,5 dl yoghurt
1 tsk citronsaft
2 vitlöksklyftor
Färsk ingefära motsvarande en matsked (eller en tesked malen ingefära)
Några droppar röd karamellfärg (frivilligt, den klassiskt röda färgen kommer egentligen från en viss sorts chili)
Salt

Malna kryddor:
2 tsk spiskummin
2 tsk paprikapulver
1 tsk garam masala (eller en nypa av följande kryddor: kanel, kardemumma, kryddnejlika, svartpeppar, koriander, spiskummin)
1/2 tsk curry (stark)
1/2 tsk chili
1/2 tsk cayennepeppar

Gör såhär:
1. Pressa vitlök och ingefära i vitlökspress och stek i lite matolja. Stek i någon minut.
2. Ha i alla de malda kryddorna och stek i ytterligare någon minut.
3. Häll över currypastan i en stor skål, rör i yoghurt, citron och karamellfärg. Smaka av med salt.
4. Lägg i de tinade quorn-filéerna en i taget och se till att de kladdas in ordentligt i marinaden. Om du har plats: gnid in dem i marinaden och lägg i en form/ på en plåt. På med lock och in i kylskåpet.
5. Vänta i 3 timmar eller mer.
6. Lägg upp quornbitarna i en form/plåt och grilla i ugnen i 30 minuter på 225 grader.
7. Låt quornbitarna gärna stå till sig lite och värm på igen innan du äter!






Dahl

Ingredienser:
1 liter vatten
4 dl röda linser
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 tsk spiskummin
2 tsk garam masala (eller ta lite av följande kryddor: kanel, kardemumma, kryddnejlika, svartpeppar, koriander, spiskummin)
1/2 tsk kummin
1/2 tsk kardemumma
(om du har) 2 msk svart te (gärna med chai-kryddor, dock ej med mjölk och socker)

Gör såhär:
1. Stek finhackad lök och vitlök tillsammans med kryddorna i någon minut.
2. Ha i vatten och linser (och eventuellt te). Låt koka upp.
3. Låt småkoka täckt med lock i ca 30 minuter. Dahlen ska ha en tjock, grötig konsistens där linserna kokat sönder och blivit mjuka.
4. Ät tillsammans med ris eller något bröd! Perfekt ihop med någon starkare indisk rätt.





 

Lovisas goda mango-chutney

Ingredienser:
1 halvmogen mango
1/2 dl socker
2 dl vatten
1 msk äppelcidervinäger
1 msk kanel
1/2 msk kardemumma
1/2 msk ingefära
1/2 msk chili
1 tsk potatismjöl

Gör såhär:
1. Hacka mangon och blanda ihop allt.
2. Koka i 30 minuter.
3. Klart!
(Förvaras i kylskåp och ätes kall till varma rätter!)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar