måndag 27 januari 2014

Indiska veckan, måltid 1: Äggcurry

Äggcurryn som får inleda vår indiska vecka är efter ett recept från Hannas mamma. Det är en av Lovisas favoriträtter och hon ville absolut att den skulle vara med i veckomenyn. En enkel lite mildare gräddig gryta som passade perfekt med naan-brödet vi fått tag i, jasminris och en mynta-smakande raita (yoghurt+mynta+salt).


 





Äggcurry 

Ingredienser:
6 ägg
1 stor gul lök
1-2 dl grädde/sojagrädde
3-4 dl vatten

Kryddor:
1 grönsaksbuljongtärning
2 tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 tsk curry (OBS: Ingen svensk mes-curry som inte smakar nånting! I så fall kan ni ösa på, men den rätta curryn som brukar kallas "stark curry" behövs det bara en tesked av för att rätten ska få den rätta smaken.)
1 tsk garam masala (OBS: Garam masala är en blandning av andra kryddor och kan innehålla lite olika saker. Den färdiga blandningen vi köpte i affären var dock INTE bra! Den innehöll bland annat lökpulver och massa socker (!) och alldeles för mycket chili. Jag tog istället en nypa av följande malda kryddor: kanel, kardemumma, kryddnejlika, spiskummin, koriander och svartpeppar.)

Gör såhär:
1. Koka äggen och låt svalna något.
2. Stek hackad lök tillsammans med kryddor i lite rapsolja. Använd en wookpanna eller stor kastrull.
3. Mixa löken tillsammans med grädde för att få en slätare sås. (är inte obligatoriskt) Häll tillbaka i pannan/kastrullen.
4. Häll i vatten och en buljongtärning, låt koka upp och småputtra i några minuter.
5. Skala äggen och dela i halvor. Lägg i halvorna i grytan och låt puttra ytterligare några minuter så att allt blir varmt.
6. Ät med massa ris!


2 kommentarer:

  1. Jag är stolt att ha fått bidra med ett recept i er suveräna matblogg! Något som passar bra till denna rätt är detta som jag lärt av Maria Bosaeus:
    Morot med spiskummin och youghurt.
    Fräs spiskumminfrön helt kort, häll i grovt rivna morötter, stek en stund tills morötterna skiftar lite i färg, salta och häll på ett par matskedar yoghurt, puttra en minut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter gott! :) Nån dag ska jag göra den rätt med morot som du brukar göra: kål som i Gujarat!

      Radera