fredag 24 januari 2014

Grekiska veckan, måltid 5: Spanakopita + Baklava

Idag har vi jobbat med filodeg! Mycket spännande och det tog massa tid, men det var det värt! Baklavan med sesam, apelsin och kanel var himmelskt god! Inget fel på pajen heller! ^^




Spanakopita - grekisk filopaj med spenat och fetaost

Ingredienser:
En lök
En vitlöksklyfta
300 gram spenat
1 dl olivolja
50 gram smör
Ett halvt paket filodeg
100 gram fetaost
3 ägg
Kryddor: persilja, dill, svartpeppar och salt

Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Stek lök och vitlök i lite olivolja, ett par minuter.
3. Ha i spenat (hackad/bladspenat, färsk/frusen) och kryddor
4. Stek ett tag. Om spenaten varit frusen, se till att mycket vätska ångar bort så röran blir torrare.
5. Låt spenatröran svalna. Vispa ihop äggen och smula i fetaosten. Smält smöret.
6. Blanda smält smör med olivolja och pensla formen. Blanda ihop spenat- och fetaost-röran
7. Skär till filodegen så den passar i formen. Lägg i ett blad filodeg i taget och pensla med smör-och-olivolje-blandningen. Ta så många lager som du har tålamod till, eller som oljan räcker till, men gärna minst 8 lager, sedan på med hälften av röran, sen 8 lager till, på med resten av röran, toppa med 8 lager och glöm inte att pensla översta lagret ordentligt!
8. In i ugnen i 25-30 minuter tills den är brun och fin på toppen. Låt den stå till sig lite innan du äter tillsammans med lite grönsaker och en klick yoghurt.




Baklava med sesam, apelsin och kanel

Ingredienser:

Fyllning:
2,5 dl sesamfrön
1 msk socker
1 tsk kanel
Rivet skal från en apelsin

Deg:
Ett halvt paket filodeg
125 gram smör

Sockerlag:
2 dl socker
1 dl vatten
3 msk flytande honung
En nypa rivet apelsinskal


Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Riv skal från en apelsin, spara lite till sockerlagen. Mixa ingredienserna till fyllningen. Mixa i flera minuter så att sesamfröna hackas ordentligt.
3. Smält smöret och smöra formen.
4. Skär till filodegen så den passar formen. Lägg i ett blad filodeg i taget och pensla med smör mellan varje. Varva på detta sätt: 3 filoblad + 1/3 av sesamblandningen + 3 filoblad + 1/3 av sesamblandningen + 3 filoblad + 1/3 av sesamblandningen +3 filoblad. Glöm inte att pensla det översta lagret ordentligt.
5. Skär till baklavan i trekanter innan du stoppar in den i ugnen!
6. In i ugnen i ungefär 60 minuter.
7. Medan den fortfarande är i ugnen gör du sockerlagen genom att koka ihop ingredienserna. Det ska koka upp och sedan småputtra i 15 minuter.
8. När baklavan är vackert gyllenbrun och färdig tar du ut den och öser sockerlagen över. Låt svalna.
9. Ät! Den ska vara ganska torr och fast så att den går att äta med händerna, men ändå kladdigt saftig inuti. Mums! :D

2 kommentarer:

  1. Jag kunde inte hålla mig! Testade redan idag att göra detta! Jag följde receptet, förutom att jag tog mjölkfritt flytande margarin istället, för att det skulle bli veganskt. Det var praktiskt med flytande margarin, man kunde sprutta ut lagom mängd på filobladen och pensla ut det. Alla som smakat idag tyckte det var jättegott - Emil, Gustav, Axel, Tilda, Rasmus, Mimmi.

    SvaraRadera
  2. Vad roligt! :D Och smart med flytande margarin. Tänkte på det när jag gjorde den att det vore lätt att göra den vegansk också.

    SvaraRadera