tisdag 21 januari 2014

Grekiska veckan - måltid 2: Fassolatha

Fassolatha - soppan som står på matbordet minst en gång i veckan i de grekiska hushållen. (källa: google) Överraskande fräsch och god! :D Helt vegansk också och näringsrik och nyttig.

Till soppan åt vi bröd med tzatziki och solrosfrön.

 

Fasolatha - grekisk bönsoppa
(Recept av Hanna, inspirerat av engelska recept hittat på internet. Blir minst 6 portioner.)

Ingredienser:
En halv gul/röd lök
Två vitlöksklyftor
Två morötter
En deciliter olivolja
En halv deciliter vitt (matlagnings-)vin
Några deciliter vatten (beroende på hur tjock/stark soppa du vill ha)
En burk krossade tomater
En burk stora vita bönor
Kryddor: chili, oregano, persilja (helst färsk), svartpeppar och salt

Gör såhär:
Hacka löken och vitlöken och stek i lite av olivoljan.
Hacka morötterna och ha i. Krydda med chili.
Häll på resten av olivoljan, vattnet, vinet och de krossade tomaterna. Koka i tio minuter.
Krydda med oregano, hackad persilja, peppar och salt.
Skölj bönorna, ha i och låt koka upp.
Smaka av, ha eventuellt i mer salt eller mer vatten för att tunna ut soppan om den är för stark.
Servera med bröd och tzatziki! (obs: tzatzikin ska vara på brödet, inte i soppan!)






Lovisas tips på riktigt god tzatziki: 
* Använd det som kallas "grekisk yoghurt", den är riktigt tjock och har en smak som passar för tzatzikin
* Efter att du pressat gurkan: "torka" den lite genom att pressa den mellan hushållspapper så blir det inte så vattnigt.
* Snåla inte med vitlöken och glöm inte saltet!
* Blanda i olivolja!
* Vill du få riktigt lyxig tzatziki: smula i fetaost! Passar perfekt som dip! :D

4 kommentarer:

  1. Bra tzatzikitips! Soppan ska jag absolut testa, men får man kalla den för fasolatha även om man minskar ner på oljan?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jadå det tror jag nog! Viktigaste är bönorna och krossade tomater. Det beror väl på hur grekisk man vill göra den... :P

      Radera
  2. Fast, ja, som ni skriver i veckans sammanfattning så är ju olivolja ändå nyttigt. Jag ska nog testa att följa receptet i alla fall. Att följa ett recept är en utmaning för mig. Men jag gjorde det med baklavan, till punkt och pricka (förutom mjölkfritt marg ist f smör) och det blev jättebra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är kanske lättare att följa recept när man bakar, för då är det ju mer noga med måtten och så. Du behöver verkligen inte följa recepten helt, för vi gör ju också om alla recept jag hittar...

      Radera