tisdag 28 januari 2014

Indiska veckan, lite sötsaker: Chai och Shrikand

Det bästa med indisk matkultur är att det inte bara finns väldigt mycket, väldigt god mat! Det finns goda efterrätter också! Kardemumma, saffran, mango, oj oj, vi får nog vara försiktiga den här veckan så vi inte överdoserar på efterrätterna! Men lite chai till frukost kan man väl få unna sig?




Chai betyder helt enkelt te, men det riktiga indiska téet ska ju förstås vara gjort på starkt te med kryddor, hälften mjölk och en hel del socker. Därför känns det lite underligt med alla caféer som serverar "chai latte" som om det vore någon specialversion...

Hannas goda CHAI
(räcker till 4 koppar)

Ingredienser:
10-12 kardemummakapslar (Kardemummakärnor fungerar, men blir inte lika bra. Undvik malen kardemumma!)
10-12 kryddnejlikor (hela, ej malna)
1 kanelstång (eller två om de är små)
En bit ingefära (helst färsk, men torkad fungerar)
4-6 påsar/msk starkt svart te (rekommenderar "PG-tips" som finns på de flesta större mataffärer!)
5 dl mjölk (/sojamjölk/laktosfri mjölk)
7 dl vatten
1-3 msk socker (kan förstås uteslutas, men blir inte samma grej)
1/2 tsk vaniljsocker (Hannas special för det lilla extra ;) )

Gör såhär:
1. Lägg kryddorna i en liten kastrull, häll på 2 dl vatten och låt koka upp
2. Stäng av plattan, men låt det fortsätta puttra på eftervärmen och stå kvar och dra ett tag (har du tid blir det bara godare av att dra några timmar, men ta i så fall ur ingefäran och kanelen som kan ge besk smak efter ett tag)
3. Koka upp en halvliter vatten och häll det över téet. Häll i kryddlagen (praktiskt kan vara att sila bort de hela kryddorna och lägga kardemumman och kryddnejlikorna som är över i en teklämma som får fortsätta ligga i téet ett tag till) Låt dra minst 5 minuter. Det ska bli starkt!
4. Värm en halvliter mjölk (i mikro eller kastrull), vispa i sockret och vaniljsockret.
5. Sila av teblad/tepåsar och häll ihop téet med den varma mjölken. Smaka och kolla så det är varmt, téigt, sött och kryddigt!
6. Drick!!!


Igår kväll ville vi prova en mycket enkel indisk efterrätt vid namn Shrikand. Det enda du behöver är yoghurt, florsocker och kardemumma! Det ska vara pistagenötter i också, men på grund av allergi valde vi pumpafrön istället vilket blev superbra. Hur gott som helst!!! Väldigt speciell sötsyrlig smak med starkt inslag av kardemumma. Väldigt indiskt!



Shrikand - indisk yoghurtbaserad efterrätt
(till 2 personer)

Ingredienser:
3 dl tjock yoghurt (grekisk/turkisk fungerar bra)
1 dl florsocker
1 msk kardemumma
1 dl pistagenötter/pumpafrön

Gör såhär:
1. Rör ihop yoghurt med florsocker och kardemumma. Vispa noga så det inte klumpar sig.
2. Mortla nötter/frön tillsammans med lite kardemumma. Det ska bli lite smuligt, men ändå med större bitar kvar.
3. Rör eventuellt i det mesta av nötterna/frönen i efterrätten, eller spara allt till att lägga på toppen.
4. Låt stå i kylskåpet, gärna 30 minuter om du har tålamod så det står till sig.
5. Dekorera med nötter/frön, ät och njut!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar