onsdag 22 januari 2014

Grekiska veckan - måltid 3: Horta Vrasta

Tredje måltiden denna vecka, blir ännu en vegansk och nyttig rätt från grekland: Horta Vrasta, grekisk örtröra, som brukar ätas med potatis, särskilt ofta under fastan. Underlig smak men faktiskt riktigt gott!





Horta Vrasta 
(Hannas version, räcker till 4 stora portioner)

Ingredienser:
1 vitlöksklyfta
500 g spenat/mangold (hackad eller hel, fryst eller färsk)
5 dl hackad persilja (yes! mycket ska det vara!)
Lite dill (jag använde torkad på burk och tog ungefär en tesked)
1 dl olivolja
2 msk vitvinsvinäger (jag hade bara äppelvinäger, men löste det med att ha 1 msk matlagningsvin också... gav god smak! dock smakade allt ganska mycket vinäger så ta lite mindre om du tror att du inte gillar den smaken)
1/2 msk citronsaft
svartpeppar och salt (mycket av båda)

Gör såhär:
1. Pressa vitlöksklyftan och stek i lite olivolja någon minut.
2. Ha i spenat/mangold. Är den frusen, vänta tills den tinat. Är den färsk, ha i lite vatten.
3. Ha i persilja och dill, mer olivolja, vinäger och citronsaft. Se till att det börjar puttra och låt det puttra i minst 10 minuter, gärna mer. Vätskan får gärna koka bort, men det ska inte stekas.
4. Smaka av med salt och peppar, eventuellt mer citron.
5. Servera med potatis, lite tomat och drick vatten med gurka till! (eller ha det som tillbehör till nåt annat)
6. Bli inte avskräckt av den mossgröna färgen och den geggiga konsistensen! Det är gott!








Plus: Lite extragott från Grekland: Frappé




Tidigare idag drack vi en grekisk uppfriskande dryck: Frappé! Det är en slags islatte gjord på starkt kaffe som ska vara mycket kall och med skum på toppen. Vi valde att ha i både glass och is, samt en skvätt Baileys-likör och dekorera med chokladsås. Nomnom!

Tips: Om du har matberedare/mixer blir det härligt skummigt om du kör kaffe, mjölk och glass i någon minut! Prova! :D


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar