fredag 24 januari 2014

Grekiska veckan - måltid 4: Grönsaks-souvlaki

Igårkväll körde vi en riktig festmåltid med grekiskt grillspett - souvlaki, utan kött förstås. Grönsakerna blev riktigt saftiga och goda av marinaden och det passade bra med potatisklyftor och tzatziki till!







Grönsaks-souvlaki med klyftad potatis (ca 4 portioner)

Ingredienser:
En squash
En paprika
10 champinjoner
En halv rödlök
1 dl Olivolja
1 msk citronsaft
Kryddor: Oregano, persilja, svartpeppar och salt
Potatis

Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skiva squashen, dela svampen i fjärdedelar, skär upp bitar av paprikan och lite mindre bitar av löken.
3. Lägg grönsakerna i en stor skål, häll över olivolja, citronsaft och kryddor och rör om.
4. Låt marinaden stå och blötlägg spetten i vatten (så de inte bränns i ugnen) i 20-60 minuter.
5. Medan marinaden står skalar och klyftar du potatisen, lägger i en form/på en plåt och kryddar med valfria kryddor. Stek i ugnen tills de är mjuka nog att äta, ca 15 minuter.
6. Trä på de marinerade grönsakerna på spetten, lägg på en plåt och stoppa in i ugnen på 200 grader. Stek tills grönsakerna är saftiga och mjuka och det börjar lukta gott från svampen. Ca 15-20 minuter.
7. Ät med tzatziki! (se tips på god tzatziki under "grekiska veckan - måltid 2")






Lite sötsaker: Grekisk munk och Frappé
Någon påpekade att Frappé möjligen inte är helt grekiskt. Det vet vi faktiskt inte riktigt men målet är ju i första hand att äta och dricka sånt de äter och dricker i Grekland, så ursprunget till maträtterna spelar mindre roll. :) Nu fick vi för oss att de äter munkar i Grekland så då köpte vi munkar. Hanna dränkte sin i honung och värmde den för att det skulle bli mer grekiskt. Extremt sött, inte särskilt nyttigt men mycket gott! ^^

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar