Indisk aubergine i tomatsås
Ingredienser:
ca 1 kg aubergine (en stor eller två mindre auberginer)
färsk ingefära (motsvarande ca 1 msk)
5 vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater
2 tsk hel spiskummin
1 tsk hel fänkål
1/2 tsk gurkmeja
1 tsk koriander
1 tsk spiskummin
1 1/2 tsk salt
Gör såhär:
2. Kör färsk ingefära och vitlöksklyftor i matberedare tillsammans med lite vatten.
3. Stek de hela kryddorna någon minut.
4. Ha i vitlöks- och ingefärablandningen samt de malda kryddorna och stek någon minut till.
5. Ha i krossade tomater och salt och låt småkoka i 10 minuter.
6. Lägg i auberginen och koka ca tio
minuter till.
7. Ät och njut!
Chapati
Ingredienser:
4 dl mjöl
Vatten
1 msk matolja
1 tsk salt
Gör såhär:
1. Blanda mjöl och salt i en bunke.
2. Ha i lite vatten i taget och arbeta in det med händerna tills degen hänger ihop och inte är mjölig. Blir den kletig och börjar fastna i fingrarna - häll på mer mjöl!
3. När degen hänger ihop - ha på en matsked olja och arbeta in den med händerna så degen blir smidigare.
4. Kavla ut små små bitar till runda bröd. Stek i en het stekpanna utan fett.
5. Ät medan de är varma! Ska ätas med händerna med någon gryta till!
Indiskt bordsskick:
* Ät med höger hand
* Ät inte med vänster hand (den tvättar du dig med på toaletten)
* Stoppa inte in hela handen i munnen, utan skopa upp lite mat längst ut på fingertopparna och putta in det i munnen med tummen.
* Nudda inte vid kanten på glaset då du dricker. Häll vattnet direkt ner i halsen.
* Luta dig fram över bordet med ena armen lutandes mot bordskanten.
* Sitt gärna på golvet.
* Ta mer fast du är mätt. Det är oartigt att äta för lite.
* Säg gärna ifrån om du inte äter kött. Skyll på din religion.
* Ät ännu mer.
* Slicka inte av fingrarna på ett oanständigt sätt.
* Tvätta händerna noga efter maten.
* Tacka för maten och ge komplimanger till den som lagat den!
Säg "nalla sapadu"! (det är tamil och betyder "god mat") :D
Säg "nalla sapadu"! (det är tamil och betyder "god mat") :D
Hahaha, Hanna, du är så indisk!
SvaraRadera