lördag 1 februari 2014

Indiska veckan, måltid 5: Auberginegryta och chapati

Indisk aubergine i tomatsås eller "Kunglig äggplanta" som Hannas mamma kallar den har varit Hannas favoriträtt under hennes uppväxt. Auberginen ska stekas i massor av olja tills den blir alldeles slemmig, slafsig och god. Med den kryddiga tomatsåsen passar den bra att ätas tillsammans med chapati, det indiska brödet som går superlätt att göra! Värsta snabbmaten!


 



Indisk aubergine i tomatsås

Ingredienser:
ca 1 kg aubergine (en stor eller två mindre auberginer)
färsk ingefära (motsvarande ca 1 msk)
5 vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater
2 tsk hel spiskummin
1 tsk hel fänkål
1/2 tsk gurkmeja
1 tsk koriander
1 tsk spiskummin
1 1/2 tsk salt

Gör såhär:
1. Skär aubergine i skivor eller klyftor, ca 2 cm tjocka, 5 cm långa. Stek i omgångar. Det går åt mycket olja. Lägg dem sedan i ett durkslag att rinna av.
2. Kör färsk ingefära och vitlöksklyftor i matberedare tillsammans med lite vatten.
3. Stek de hela kryddorna någon minut.
4. Ha i vitlöks- och ingefärablandningen samt de malda kryddorna och stek någon minut till. 
5. Ha i krossade tomater och salt och låt småkoka i 10 minuter.
6. Lägg i auberginen och koka ca tio minuter till.
7. Ät och njut!


Chapati

Ingredienser:
4 dl mjöl
Vatten
1 msk matolja
1 tsk salt

Gör såhär:
1. Blanda mjöl och salt i en bunke.
2. Ha i lite vatten i taget och arbeta in det med händerna tills degen hänger ihop och inte är mjölig. Blir den kletig och börjar fastna i fingrarna - häll på mer mjöl!
3. När degen hänger ihop - ha på en matsked olja och arbeta in den med händerna så degen blir smidigare.
4. Kavla ut små små bitar till runda bröd. Stek i en het stekpanna utan fett.
5. Ät medan de är varma! Ska ätas med händerna med någon gryta till!



Indiskt bordsskick:
* Ät med höger hand
* Ät inte med vänster hand (den tvättar du dig med på toaletten)
* Stoppa inte in hela handen i munnen, utan skopa upp lite mat längst ut på fingertopparna och putta in det i munnen med tummen.
* Nudda inte vid kanten på glaset då du dricker. Häll vattnet direkt ner i halsen.
* Luta dig fram över bordet med ena armen lutandes mot bordskanten.
* Sitt gärna på golvet.
* Ta mer fast du är mätt. Det är oartigt att äta för lite.
* Säg gärna ifrån om du inte äter kött. Skyll på din religion.
* Ät ännu mer.
* Slicka inte av fingrarna på ett oanständigt sätt.
* Tvätta händerna noga efter maten.
* Tacka för maten och ge komplimanger till den som lagat den! 
 Säg "nalla sapadu"! (det är tamil och betyder "god mat") :D




1 kommentar: