söndag 9 februari 2014

Franska veckan, måltid 3: Fransk femrätters-middag (del 1)

I Frankrike äter man fina rätter. Gärna flera efter varandra. I fredags fick vi för oss att prova en hel femrättersmiddag på franskt vis med aperitif, förrätt, huvudrätt, efterrätt och avsluta med ostbricka.

Detta är vad vi åt:


Aperitif: Petit choux med ostcreme 
För recept på petit choux: se tidigare inlägg
Ostcremen innehöll creme fraiche, riven emmentaler-ost, olivolja och kryddor.






Förrätt: Soup á l'oignon 


 

Soup á l'oignon (Fransk löksoppa)

Ingredienser:
1 msk smör
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
5 dl vatten
1/2 dl vitt matlagningsvin (eller bara torrt vitt vin)
1 msk mjöl
1/2 grönsaksbuljongtärning
1 tsk socker
1 tsk timjan
bröd
ost

Gör såhär:
1. Hacka löken och vitlöken och stek i smör i minst 5 minuter.
2. Pudra över socker och mjöl.
3. Koka upp vattnet och häll i det först när det är hett.
Ha i vin, buljongtärning och timjan.
4. Låt koka i 10 minuter
5. Fukta brödbitarna lite med vatten, ha på timjan och ost,
grilla i ugnen ett par minuter innan du lägger dem i soppan.
(Alternativt ha i bröd och ost först och gratinera det sen
 i ugnen med soppskålar och allt)




Huvudrätt: Lax med pommes frites och hollandaisesås





Hollandaisesås

Ingredienser:
2 äggulor
1/2 msk vinäger
1 1/2 msk vatten
100 g smör
citron, salt och vitpeppar

Gör såhär:
1. Vispa ihop äggulor med vinäger och vatten över vattenbad.
2. Smält smöret.
3. När äggblandningen tjocknat lite, ta den från värmen
4. Häll i lite smör i taget och vispa hela tiden
5. Om det skär sig: häll i några droppar kallt vatten och vispa ordentligt
6. Smaka av med citron, salt och vitpeppar.
7. Ät med hemgjorda pommes frites (det är godast!) och lax eller nåt annat lyxigt!



Fortsättning följer!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar