måndag 10 februari 2014

Fjärde veckan: Guatemalansk vecka! + måltid 1: Molletes con frijoles

Guatemala i centralamerika är ett spännande litet land med intressant historia! Matkulturen har dock kommit i skymundan då de flesta nog mer känner till texmex-maten från "grannarna" Texas och Mexico. När Hanna var i Guatemala var hon 12 år och det var första gången hon åkte utanför Europa. Hon blev fascinerad över allt som var annorlunda! De åt ju bara majs och bönor! En mayaindiansk flicka hon träffade blev däremot mycket chockad när hon fick höra att det inte går att odla majs i Sverige. "Vad äter ni då?"




Ovan ser ni allt fint vi handlat till den guatemalanska veckan! Dock tillkommer det lite saker imorgon då vi ska försöka hitta det rätta majsmjölet och lite annat på Sivia matcenter.


Vår första middag var "Molletes con frijoles", bröd med bönröra och ost som grillas i ugn. Till det åt vi chirmol (tomatsalsa) och riktig guatemalansk guacamole (supergott recept som varken innehåller vitlök eller tacokrydda! ;) )
 



Frijoles (bönröra)

Ingredienser:
Två burkar svarta bönor
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk kummin
1 tsk salt

Gör såhär:
1. Finhacka/mixa lök och vitlök. Fräs i olja i en stekpanna tillsammans med kummin.
2. Häll av vätskan från bönorna. Mixa med 1 dl vatten och salt.
3. Ha i bönorna i stekpannan och sänk till medelvärme. Låt det puttra ihop i minst 10 minuter. Rör om då och då så att bönorna inte fastnar i botten. Det ska bli tjockt och smetigt.
4. Ät med majstortillas eller gör "Molletes con frijoles" genom att bre röran på frallor, strö ost över och ha i ugnen i ett par minuter.


Chirmol (tomatsalsa)

Ingredienser:
3 tomater
1/2 gul/röd lök
1/2 jalapeño
1 msk färsk koriander
1/2 lime
1/2 tsk salt

Gör såhär:
Finhacka/mixa ihop allt!
Det blir hyfsat starkt men riktigt gott att äta ihop med något annat!


Guatemalansk guacamole

Ingredienser:
2 avocados
1/2 rödlök
1/2 lime
1 msk färsk koriander (eller 1 tsk malen)
1 msk färsk oregano (eller 1 tsk malen)
1/2 tsk salt

Gör såhär:
Finhacka och mosa eller mixa ihop allt!
Det blir syrligt och gott! Vill man ha det lite starkt kan man mixa i en halv jalapeño.


2 kommentarer:

  1. Frijoles och Chirmol, Guatemala mitt i prick!!! :) (det skulle vara tortillas som saknas då...) Vilken himla fin och inspirerande blogg ni har!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket! :D Kul att du gillar den!
      Ja, vi skulle egentligen gjort Tortillas också, men det blev aldrig av att vi åkte till det stället där vi skulle köpa majsmjöl. Och så hittade vi ju andra recept att prova också. Får bli nästa gång! :P

      Radera