tisdag 11 februari 2014

Guatemalanska veckan, måltid 2: Fiambre

Fiambre är en speciell sorts sallad som i Guatemala traditionellt ätes på "de dödas dag" - "día de los muertos". Historien bakom salladen bygger på den tradition som går ut på att ta med mat till festligheterna som var ens bortgångna släktingars och vänners favoritmat. På någon fest blandade de ihop all mat och så blev det till en sallad med massor av olika, kanske lite konstiga ingredienser!

 


En Fiambre kan innehålla över 50 ingredienser!

Vår Fiambre innehöll dock inte mer än 10 ingredienser, nämligen:
Hårdkokta ägg
Sojakorv
Kokt kål
Gröna bondbönor
Majskorn
Minimajs
Rädisor
Plommontomater
Ostkuber
Färsk koriander

På detta hällde vi en dressing gjord på:
Olivolja
Rapsolja
Vinäger
Lime
Socker
Salt
Oregano
+ Lite chirmol som var kvar från igår (salsa på tomat, rödlök, jalapeño, koriander, lime, olja och salt) 

Och så lite parmesan på det! (=pricken över salladen!)

Det blev förvånansvärt gott! Vi tänkte att det skulle vara en väldigt bra picknick-mat! Nyttigt, gott att äta kallt och hyfsat lätt att förvara utan att det blir slabbigt. Man kan ha i lite vad man vill också, olika saker man har hemma bara. :)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar