måndag 10 februari 2014

Franska veckan, måltid 4: Galette + Slut på franska veckan!

Recept från franska veckan:
Salade Nicoise
Petit choux
Raclette
Hollandaisesås
Soup á l'oignon (Fransk löksoppa)
Mintchokladmousse
Galette


Sista franska middagen vi lagade var Galette - fransk "matpannkaka" som kan fyllas med lite av varje. Vi valde dock den typiska fyllningen med bara ost och ägg denna gång.



Galette

Ingredienser:
3 dl bovetemjöl (vi hade tyvärr inte detta och fick ta grahamsmjöl istället, men det gick bra!)
3 dl vetemjöl
3 ägg
3 dl mjölk
3 dl vatten
3 krm salt
extra ägg och ost till fyllningen
lite smör till stekningen

Gör såhär:
1. Rör ihop mjölet med saltet och äggen, ha i lite i taget av vätskan och vispa till en jämn smet. Smeten ska vara tjock.
2. Värm lite smör i stekpannan och vänta tills det börjar fräsa
3. Häll upp en klick smet i stekpannan och bre ut med en smörkniv så att det blir tunt
4. Kläck ett ägg mitt på galetten och hyvla några skivor ost runtomkring
5. Vik in två eller fyra sidor mot mitten, om du vill ha ett mer stekt ägg kan du vända runt pannkakan snabbt för att steka lite på ovansidan också.





Nu är det alltså slut på vår franska vecka och vi lämnar baguette och raclette och galette bakom oss, mätta och belåtna. :)

Detta minns vi från franska veckan:
* Mycket ost! Gott! :D
* Vi gjorde det kanske lite enkelt för oss och lyxade till det, men det finns nog många intressanta nyttiga och vegetariska rätter vi hade kunnat prova... får bli nästa gång!
* Lite ont i magen fick man av all ost och vitt bröd... :S
* Det var roligt att prova göra petit chouxer... men svårt...
* Den alkoholfria franska cidern var hur god som helst! Ska definitivt köpas igen!

Veckans höjdpunkter:
Hanna: All oooooost! :D
Lovisa: Raclette... Och lax med pommes frites...

Au revoir Frankrike! Nu är vi återigen beredda att  ta oss utanför Europa! Nästa vecka bliiir.... Guatemala!!!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar