Plommon
och andra frukter som skördas på sensommaren och hösten är
perfekt att göra kräm, mos eller kompott på, för att få billiga
och höstiga mellanmål. Vi råkade få lite färska fikon över från
en fest och slängde i dem också, men det är förstås gott med
bara plommon också. Vi åt krämen tillsammans med stekt gröt.
Mycket godare än det låter! Hur lätt som helst, bara att steka upp
överbliven gröt med lite smör i stekpannan tills den blivit fast och fått konsistens. Du kan blanda i ett par ägg när du kokar gröten så blir det extra gott.
Plommon(och
fikon-)kräm
Ingredienser:
8
plommon
4
fikon
2
dl socker (kan uteslutas)
1
dl flytande honung
2
tsk kanel
en
bit färsk ingefära (eller någon tesked malen)
2
msk potatismjöl
Gör
så här:
1.
Hacka upp frukten och ingefäran och lägg i en kastrull. Häll i
vatten tills det täcker. Låt koka i tio minuter.
2.
Ha i socker, honung och kanel och låt koka upp. Rör om ordentligt
så att sockret löses upp.
3.
Vispa ner potatismjölet i lite kallt vatten vid sidan av. Häll i
under omrörning och låt koka upp ännu en gång. Stäng av plattan
och låt krämen stå till sig några minuter.
4.
Ät krämen varm eller kall, som den är eller tillsammans med gröt
eller mjölk eller något annat tillbehör. Håller några dagar i
kylskåp.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar