tisdag 11 november 2014

Stekt gröt-dessert med plommonkräm

Plommon och andra frukter som skördas på sensommaren och hösten är perfekt att göra kräm, mos eller kompott på, för att få billiga och höstiga mellanmål. Vi råkade få lite färska fikon över från en fest och slängde i dem också, men det är förstås gott med bara plommon också. Vi åt krämen tillsammans med stekt gröt. Mycket godare än det låter! Hur lätt som helst, bara att steka upp överbliven gröt med lite smör i stekpannan tills den blivit fast och fått konsistens. Du kan blanda i ett par ägg när du kokar gröten så blir det extra gott.





Plommon(och fikon-)kräm

Ingredienser:
8 plommon
4 fikon
2 dl socker (kan uteslutas)
1 dl flytande honung
2 tsk kanel
en bit färsk ingefära (eller någon tesked malen)
2 msk potatismjöl

Gör så här:
1. Hacka upp frukten och ingefäran och lägg i en kastrull. Häll i vatten tills det täcker. Låt koka i tio minuter.
2. Ha i socker, honung och kanel och låt koka upp. Rör om ordentligt så att sockret löses upp.
3. Vispa ner potatismjölet i lite kallt vatten vid sidan av. Häll i under omrörning och låt koka upp ännu en gång. Stäng av plattan och låt krämen stå till sig några minuter.
4. Ät krämen varm eller kall, som den är eller tillsammans med gröt eller mjölk eller något annat tillbehör. Håller några dagar i kylskåp.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar