tisdag 11 november 2014

Höstbröd med äpple och morot

Vi har börjat baka eget bröd! Jag har faktiskt blivit helt förtjust i det här receptet på en limpa som bakas utan jäst. Ingen jästid men lång gräddtid, perfekt att röra ihop och slänga in i ugnen efter middagen, så har man ett gott kvällsfika senare på kvällen.

 


Höstbröd med äpple och morot

Ingredienser:
3 dl vetemjöl
2 dl grövre mjöl (tex grahamsmjöl, rågsikt eller liknande)
2 dl havregryn
2 dl frön/nötter (tex 1 dl linfrön och 1 dl solrosfrön)
1 tsk salt
2 tsk bikarbonat
1 äpple
1 morot
3 msk honung
4 dl yoghurt/filmjölk

Gör så här:
1. Flytta ugnsgallret längst ner i ugnen och sätt på den på 225 grader.
2. Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke.
3. Riv i ett äpple och en morot.
4. Häll i yoghurt/fil och honung och rör om tills smeten blandats ordentligt.
5. Lägg i en bit bakplåtspapper i en avlång form och häll på smeten. Strö lite pumpafrön eller andra frön över.
6. Grädda i minst en timme, gärna en och en halv. Även om den ser mörk ut på utsidan så blir det faktiskt gott att grädda så länge. Om du sticker en kniv eller en sticka i brödet ska det inte fastna något på den.
7. Ät brödet varmt! Då det är både äpple och honung i brödet är det så saftigt och gott att det inte behövs något pålägg. Dock kan vi tipsa om att både smör, ost och messmör är gott på!
8. Det du inte äter direkt kan du lägga i kylskåpet ett par dagar. Tips är också att skära limpan i skivor och frysa in så är det bara att plocka fram ett par skivor när du behöver mellanmål och värma i mikro eller brödrost.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar