Vi har börjat baka
eget bröd! Jag har faktiskt blivit helt förtjust i det här
receptet på en limpa som bakas utan jäst. Ingen jästid men lång
gräddtid, perfekt att röra ihop och slänga in i ugnen efter
middagen, så har man ett gott kvällsfika senare på kvällen.
Höstbröd med äpple
och morot
Ingredienser:
3 dl vetemjöl
2 dl grövre mjöl (tex
grahamsmjöl, rågsikt eller liknande)
2 dl havregryn
2 dl frön/nötter (tex
1 dl linfrön och 1 dl solrosfrön)
1 tsk salt
2 tsk bikarbonat
1 äpple
1 morot
3 msk honung
4 dl yoghurt/filmjölk
Gör
så här:
1. Flytta ugnsgallret
längst ner i ugnen och sätt på den på 225 grader.
2. Rör ihop alla torra
ingredienser i en bunke.
3. Riv i ett äpple och
en morot.
4. Häll i yoghurt/fil
och honung och rör om tills smeten blandats ordentligt.
5. Lägg i en bit
bakplåtspapper i en avlång form och häll på smeten. Strö lite
pumpafrön eller andra frön över.
6. Grädda i minst en
timme, gärna en och en halv. Även om den ser mörk ut på utsidan
så blir det faktiskt gott att grädda så länge. Om du sticker en
kniv eller en sticka i brödet ska det inte fastna något på den.
7. Ät brödet varmt!
Då det är både äpple och honung i brödet är det så saftigt och
gott att det inte behövs något pålägg. Dock kan vi tipsa om att
både smör, ost och messmör är gott på!
8. Det du inte äter
direkt kan du lägga i kylskåpet ett par dagar. Tips är också att
skära limpan i skivor och frysa in
så är det bara att plocka fram ett par skivor när du behöver
mellanmål och värma i mikro eller brödrost.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar