Omurice:
Ingredienser:
2 quornfiléer
1 gul lök
4 portioner ris
1 tärning
grönsaksbuljong
1 tsk svampfond
1 tsk japansk soja
2 msk chilisås/ketchup
lite kryddor (tex.
svartpeppar, chili och salt)
2 ägg
2 msk grädde/mjölk
Gör
så här:
1. Koka riset
tillsammans med en buljongtärning.
2. Skär quorn och lök
i små bitar och stek ett tag tillsammans med kryddorna.
3. Häll i det kokta
riset i pannan, ha i soja, fond och chilisås, rör om och stek några
minuter.
4. Gör en omelett av
de sista ingredienserna och lägg ovanpå rispytten (alternativt
försök rulla in rispytten i omeletten om du är extra händig).
Dekorera med ketchup och gör något fint mönster!
Grönt iste med
äpple, citron och kanel:
(biprodukter:
äppelmos med kanel samt äppelsaft)
Ingredienser:
10 äpplen
1 citron
1 kanelstång
2 dl socker
ca 4 påsar grönt te
(gärna med citrussmak)
2 msk flytande honung
Gör så här:
1. Fyll en stor
kastrull med ca 2 liter vatten och pressa i en halv citron. Skala och
skär äpplen i klyftor och lägg ner i kastrullen. Lägg i en
kanelstång.
2. Koka ca 15 minuter
eller tills klyftorna blir mjuka och börjar falla sönder.
3. Häll på sockret
och koka upp igen. Rör om så att sockret löser sig.
4. Ta ur kanelstången
och häll över så mycket vätska som möjligt utan att äpplena
följer med. Äpplena kan du mosa eller mixa till äppelmos. Saften
är god att dricka som den är, både kall och varm, men kan också,
som i detta recept förädlas genom att bli iste.
5. Värm ca 1 liter
vatten. Det ska helst inte koka utan bara bli ca 80 grader varmt,
annars blir det gröna téet beskt. Lägg i tepåsar och låt dra ett
par minuter.
6. Ta ur tépåsarna
och rör i honung. Blanda lika delar te och äppelsaft och pressa i
den andra halvan av citronen. Häll i en tillbringare med lock och
låt stå i kylskåpet tills det är iskallt.
Till istéet åt vi lite "smått och gott" bland annat en mousse på vit choklad och creme fraiche som är en favoritefterrätt. Recept på den kanske dyker upp närmare jul! Efterrätten kanske inte var helt igenom japansk, men de traditionellt japanska efterrätterna verkade så komplicerade att göra (flera sorters olika rismjöl, ångkokning med mera). Vi inspirerades lite av det japanska och gjorde det kawaii!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar