tisdag 11 november 2014

Minitema Japan - Omurice och Grönt iste

Vår huvudrätt på den japanska trerättersmiddagen fick bli "Omurice", en rätt som är många japanska barns favoritmat. Vi kan förstå varför! Rätten har söta, milda, enkla smaker och ett roligt utseende med ketchupen på toppen och rispytten som en överraskning inuti! Nu har det blivit en av våra favoriträtter också!






Omurice:

Ingredienser:
2 quornfiléer
1 gul lök
4 portioner ris
1 tärning grönsaksbuljong
1 tsk svampfond
1 tsk japansk soja
2 msk chilisås/ketchup
lite kryddor (tex. svartpeppar, chili och salt)
2 ägg
2 msk grädde/mjölk

Gör så här:
1. Koka riset tillsammans med en buljongtärning.
2. Skär quorn och lök i små bitar och stek ett tag tillsammans med kryddorna.
3. Häll i det kokta riset i pannan, ha i soja, fond och chilisås, rör om och stek några minuter.
4. Gör en omelett av de sista ingredienserna och lägg ovanpå rispytten (alternativt försök rulla in rispytten i omeletten om du är extra händig). Dekorera med ketchup och gör något fint mönster!


Grönt iste med äpple, citron och kanel:
(biprodukter: äppelmos med kanel samt äppelsaft)

Ingredienser:
10 äpplen
1 citron
1 kanelstång
2 dl socker
ca 4 påsar grönt te (gärna med citrussmak)
2 msk flytande honung

Gör så här:
1. Fyll en stor kastrull med ca 2 liter vatten och pressa i en halv citron. Skala och skär äpplen i klyftor och lägg ner i kastrullen. Lägg i en kanelstång.
2. Koka ca 15 minuter eller tills klyftorna blir mjuka och börjar falla sönder.
3. Häll på sockret och koka upp igen. Rör om så att sockret löser sig.
4. Ta ur kanelstången och häll över så mycket vätska som möjligt utan att äpplena följer med. Äpplena kan du mosa eller mixa till äppelmos. Saften är god att dricka som den är, både kall och varm, men kan också, som i detta recept förädlas genom att bli iste.
5. Värm ca 1 liter vatten. Det ska helst inte koka utan bara bli ca 80 grader varmt, annars blir det gröna téet beskt. Lägg i tepåsar och låt dra ett par minuter.
6. Ta ur tépåsarna och rör i honung. Blanda lika delar te och äppelsaft och pressa i den andra halvan av citronen. Häll i en tillbringare med lock och låt stå i kylskåpet tills det är iskallt.


 




Till istéet åt vi lite "smått och gott" bland annat en mousse på vit choklad och creme fraiche som är en favoritefterrätt. Recept på den kanske dyker upp närmare jul! Efterrätten kanske inte var helt igenom japansk, men de traditionellt japanska efterrätterna verkade så komplicerade att göra (flera sorters olika rismjöl, ångkokning med mera). Vi inspirerades lite av det japanska och gjorde det kawaii!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar