En
riktigt billig rätt är rårakor, som görs på rå potatis. Vår
variant har fått lite extra smak med lök och chili. Passade
faktiskt väldigt bra till vårt hemmagjorda äppelmos! Hanna provade
också att göra ett mycket snabb-bakat bröd utan jäst. Det blev
förvånansvärt gott! Tänk vad mycket pengar det går att spara på
att baka sitt eget bröd!
Rårakor med sting
1.
Skala ca 7 potatisar
(helst färskpotatis) och 1
lök.
2.
Mixa potatis och lök med chili
(gärna färsk) och salt.
3. Ta
en slev och sleva upp ”plättar” av smeten i en stekpanna med
smör/olja.
4.
OBS: Häll INTE bort någon vätska utan försök få med den
istället! Där finns massor av stärkelse som binder samman
rårakorna.
5.
Tryck lite med en stekspade för att få rårakorna att bli platta
och runda och hålla ihop.
6.
Stek några minuter på varje sida.
7.
Ät! Det klassiska är lingonsylt eller äppelmos, men det går
precis lika bra med nåt tillbehör som inte är sött.
Hannas snabb-bröd med pumpafrön
Ingredienser:
3 dl
vetemjöl
2 dl
grahamsmjöl
2 dl
pumpafrön (kan uteslutas)
1 msk
bakpulver
1 tsk
salt
2,5
dl vatten
2 msk
sirap
Gör
så här:
1.
Blanda ihop torrvarorna.
2.
Häll i sirap och vatten och knåda i några minuter. Degen ska vara
ganska kladdig.
3.
Forma degen till små bollar (mindre än mandariner!) och lägg på
en plåt.
4.
Baka i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter.
5.
Klart! Skär varje brödbulle på mitten och ät med smör och
marmelad/ost!
OBS:
Godast är snabb-bröden att äta på en gång när de kommer ut ur
ugnen. Bröden går att spara i flera dagar, men blir lite torra
efter ett tag. Prova att skvätta lite vatten på dem och köra 10
sekunder i mikron innan du äter dem så blir de som nybakade igen!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar