onsdag 10 september 2014

Rårakor och snabb-bröd

En riktigt billig rätt är rårakor, som görs på rå potatis. Vår variant har fått lite extra smak med lök och chili. Passade faktiskt väldigt bra till vårt hemmagjorda äppelmos! Hanna provade också att göra ett mycket snabb-bakat bröd utan jäst. Det blev förvånansvärt gott! Tänk vad mycket pengar det går att spara på att baka sitt eget bröd!

Rårakor med sting
1. Skala ca 7 potatisar (helst färskpotatis) och 1 lök.
2. Mixa potatis och lök med chili (gärna färsk) och salt.
3. Ta en slev och sleva upp ”plättar” av smeten i en stekpanna med smör/olja.
4. OBS: Häll INTE bort någon vätska utan försök få med den istället! Där finns massor av stärkelse som binder samman rårakorna.
5. Tryck lite med en stekspade för att få rårakorna att bli platta och runda och hålla ihop.
6. Stek några minuter på varje sida.
7. Ät! Det klassiska är lingonsylt eller äppelmos, men det går precis lika bra med nåt tillbehör som inte är sött.


Hannas snabb-bröd med pumpafrön

Ingredienser:
3 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
2 dl pumpafrön (kan uteslutas)
1 msk bakpulver
1 tsk salt
2,5 dl vatten
2 msk sirap

Gör så här:
1. Blanda ihop torrvarorna.
2. Häll i sirap och vatten och knåda i några minuter. Degen ska vara ganska kladdig.
3. Forma degen till små bollar (mindre än mandariner!) och lägg på en plåt.
4. Baka i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter.
5. Klart! Skär varje brödbulle på mitten och ät med smör och marmelad/ost!
OBS: Godast är snabb-bröden att äta på en gång när de kommer ut ur ugnen. Bröden går att spara i flera dagar, men blir lite torra efter ett tag. Prova att skvätta lite vatten på dem och köra 10 sekunder i mikron innan du äter dem så blir de som nybakade igen!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar